Murah.Gerek.Hari.Ini

Thursday, March 3, 2011

dari wa untuk lu: Surat Untuk Perbadanan Putrajaya

....kepada yang amat bijak lagi pintar belaka.....

....mereka yang men'design...yang merekacipta dan menDIY serta mengRND kan putrajaya.....

....wa tau lu sumer memang la teramat hebat lagi la bijaksana....mana tak nya...dari ladang kelapa sawit...lu boley transformer kan ladang tu jadik tempat melepak....dari paya lu boley convert jadik taman rekreasi air....siap de speedboat agi main kt situ....dulu takde pon burung camar....burung kasawari lepak kat paya tu...skang da banyak......dari utan belantara....tempat monyet main kejar2...main polis sentri.....lu ubah jadik tempat manusia plak main kejar2 dalam tu....tempat manusia pulak buat anak kat situ...tahniah dari MURAHGEREK....

...wa jugak tau yang jurutera lu sumer hebat2 belaka.....apatah lagi arkitek lu kan....design bangunan ntah pape...sampai maintenance pon susah nak pikir camne nak menten bangunan lu cipta...tu lom citer agi bab keselamatan bomba...bpe banyak notis kebakaran lu lom follow...kah kah kah....takpela..bio la...nak wat cmne kan.....bertindak mngikut arahan je la.....mne ley kautim...kautim je la.....

.....kuartes melambak....dulu kira golongan elit je dok situ...skang da jadik cam Pasar Borong Selayang.....tengok je la flat hijau presint 9 tu da jadik tempat ape?....tu lom cite bpe juta trafik light plak dlm tu....wa sje je hint nak bagi lu sedar.......

...cite pasal Jalanraya pulak......mula2 lu bagi jalan...pastu tetiba ada ''divider''......takpela..untuk keselamatan....tapi lu adae pikir masa depan tak?.....wa sebut je la tempat wa ni k...Presint 18R12 kat area situ je wa rasa Blok je dari A - H kot.....komuniti besar...lu punya jurutera yang hebat tu ada kira tak satu blok tu bpe tingkat?.....pastu lu ada kira tak satu tingkat tu bpe banyak pintu?....pastu lu ada kira tak satu pintu tu bpe kepala yang bekerja?.....apastu lu ada kira tak satu kepala tu g kerja naik ape?.....ada tak wahai jurutera yang hebat?....

meh wa tolong lu....wa takde la bijak sangat tapi kira pakai kalkulator je ni....

--->average....+-
*1 Blok average 10 tingkat,,average satu tingkat 6 pintu....average kepala yang kuo kerja 2 orang...
10 x 6 x 2 = 120 kepala....dalam 120 kepala ni average 80 orang bawak kereta....


**average 80 kepala bawak kereta bagi satu blok....blok pulak ada dalam 8 blok = 640 bijik kereta..tu lom campor ngan Presint18R13....wa kira 3 blok je la.....total sumer 880 bijik kereta.....


***wa akan bahagi ngan 3 sebab ada 3waktu bekerja bagi orang gomen.------> 293(+-)

.....jadik....ada ke patut hampir 3ratus bijik kereta pada satu2 masa yang keluar g carik rezeki....lu bagi satu je jalan nak keluar....di ulang......satu je jalan nak keluar....da pulak tu....ada plak sekolah kat simpang tu....kat situ la mak bapak sekor2 tunjuk hebat ...park kete....pastu tinggal je demi memastikan anak2 sampai dalam sekolah.....orang yang kat belakang ni da berbakul maki hamun kat lu...lu memang tak tau pon....ni wa nak kasik tau.....

....klo lu''olzss tanya wa.....wa jawab senang je....bukak blek divider kat tengah jalan yang lu buat tanam pokok yang hidup segan mati tak mau tu.....bukan bukak sumer...bukak di persimpangan blokR13 tu je....klo nak save bajet pon boley....lu pacak kan sorang konstabel ke...prebet ke....control jalan waktu2 puncak...tu je...setel....

*****atas tu kiraaan wa berdasarkan anggaran je.....lu jangan amek bulat2....anto la jurutera hebat lu wat survey....jangan nak amek mudah je.....ingat pesan najib..!!!!... Rakyat Di Dahulukan.....

p/s---entri wa ni open...lu nak share ke...nak copy ke takdehal....cumer kasik info wa dulu k...n tolong sampaikan salam skali pada jurutera yang amat hebat belaka itu....sebarkan..biakkan..kah kah kah....

...berambus..!!!!

7 comments:

kayyana said...

bagus... saya sokong.. yg selalu memaki hamun jurutera tu sayalah.. menyusahkan org tol... TAKDE OTAK KER?????

Murah Gerek said...

dorg de otak....tapi otak dorg da senak..!!!.....kah kah kah..

Cerita Kedai Kopi said...

bagus la ko kay..sok najib pasti ajak ko ngeteh ajak bincang suh rombak putrajya..hahaha..

Murah Gerek said...

klo najib ajak lepak wa roger la lu skali..kahh kah kah

Fa-T said...

Abang memang idola saya.. Bukan saja gagah berani... Tetapi pandai matematik. Sayang abang

Murah Gerek said...

abg pon pndai dlm ilmu mengorek.....kahk h akhakhakhdka

Mary said...

Hello, How do I get in touch with you? There is no email or contact info listed .. please advise .. thanks .. Mary. Please contact me maryregency at gmail dot com